Roswellin tapaus
Tämä artikkeli käsittelee Roswellin tapausta. Väitetään että kesällä 1947 New Mexicon autiomaassa Roswellin kaupungin lähellä UFO olisi tehnyt maahansyöksyn. Jälleen kerran Yhdysvaltain armeija antoi viralliseksi selitykseksi, että kyse on säähavainto- tai tiedustelupallosta. Tapaus on saanut laajaa huomiota ja herättänyt monia salaliittoteorioita.
Tapahtumaketju käynnistyi 5. heinäkuuta 1947, kun Roswellin pikkukaupungin asukas William Brazel oli naapurinsa pojan kanssa etsimässä ukonilmalla eksyneitä lampaitaan hieman Roswellin ulkopuolella. Sattumalta he osuivat paikalle, missä lojui paljon metallinpaloja. Lisäksi he löysivät lähistöltä kuopan, jota kumpikaan heistä ei aikaisemmin ollut nähnyt. Brazel otti muutamia metallinpaloja mukaansa. Hän päätteli niiden olevan maahan syöksyneen aluksen jäännöksiä. Kotiin päästyään Brazel näytti yhden palasista naapureilleen. Hän oli siihen mennessä päätellyt, että kohteen oli täytynyt räjähtää ilmassa ja että asia oli kenties sittenkin tärkeä. Brazel kuuli keskustellessaan Coronan kaupungissa asiasta ensimmäistä kertaa lentävistä lautasista joita oli havaittu. Asioidessaan Roswellin kaupungissa lava-auton ostoa varten seuraavana päivänä hän otti yhteyttä sikäläiseen sheriffiin George Wilcoxiin.
Brazelin löytö täsmentyi myöhemmin siten, että kappaleet eivät olleet itse alus vaan siitä ehkä ukkosmyrskyn salaman aiheuttamassa räjähdyksessä irronnutta materiaalia. Itse alus putosi n. 200 km etäämmälle San Agustinin tasangolle. Hylyn ja humanoidien ruumiit havaitsi liittovaltiolle maaperätutkimuksia opiskelijoiden arkeologisia kaivauksia varten suorittamassa ollut insinööri Grady London Barnett. Paikalle tulleet sotilaat eristivät alueen ja komentava upseeri velvoitti Barnettin vaikenemaan näkemästään.
Wilcox puolestaan otti yhteyttä Roswellin lentotukikohdan tiedustelutoimistoon majuri (myöh.eversti) Jesse Marceliin, joka saapui pian kahden armeijan asiantuntijan kanssa tutkimaan tapausta.
9. heinäkuuta armeija julkaisi Roswellin lentotukikohdan komentajan William Blanchardin allekirjoittaman lehdistötiedotteen, jossa kerrottiin, että armeijalla oli hallussaan maahan syöksyneen lentävän lautasen kappaleet, ja että Roswelliin oli todellakin pudonnut ufo.
Tiedotteen oli laatinut Roswellin lentotukikohdan tiedotusupseeri luutnantti Walter G. Haut, joka ei kuitenkaan ollut kysynyt komentajan lupaa tiedotteen julkaisemiseen. Uutinen julkaistiin muun muassa Helsingin Sanomissa 9. heinäkuuta 1947.
Vain muutamaa tuntia myöhemmin julkaistiin kuitenkin uusi lehdistötiedote, jonka mukaan armeijan tutkijat olivat erehtyneet ja että kyseiset kappaleet olivatkin peräisin maahan pudonneesta säähavaintopallosta. Lentävä lautanen oli kuitenkin paljon kiinnostavampi aihe kuin maahan syöksynyt säähavaintopallo, ja pian maailmalla kerrottiin varmana tietona, että Roswellin lähelle oli pudonnut lentävä lautanen.
Virallinen selitys
Yhdysvaltain viranomaiset myöntävät, että Roswellin tapauksessa yritettiin salata kansalaisilta sen todelliset taustat, mutta heidän versionsa mukaan kyse on muusta kuin pudonneesta ufosta.
Heinäkuussa 1994 julkaistun Yhdysvaltain ilmavoimien selvityksen mukaan Brazelin löytämät kappaleet eivät olleet säähavaintopallon jäännöksiä vaan salaisen Mogul-hankkeen yhteydessä kehitellyn tiedustelupallon kappaleita. Hankkeessa kehitettiin tasaisesti lentäviä ilmapalloja, joilla oli tarkoitus seurata ydinaseiden rakentamista Neuvostoliitossa.
24. heinäkuuta 1997 julkaistiin toinen selitys, jonka mukaan käsitys avaruusolioiden ruumiista saattoi syntyä testinukeista, joita pudotettiin ilmapallosta High Dive -hankkeeseen liittyvissä kokeissa.
Entinen CIA-agentti Chase Brandon liki 65 vuoden jälkeen kertoi Langleyn keskustiedustelupalvelun päämajassa nähneensä arkistolaatikon, johon oli merkittynä "Roswell". Tutkiessaan se oli sisältänyt dokumentteja ja valokuvia tapahtuneesta, holviin oli rajoitettu pääsy. Häntä sitoo edelleen entisenäkin virkamiehenä vaitiolovelvollisuus. Hän ei halua mennä yksityiskohtiin tämän vuoksi. Hänen mielestä riittää, että kertoo tapauksen edes tapahtuneen ja näyttöä asiasta on olemassa. Hän on myös kirjailija ja kirja "The Cryptos Conundrum" olisi ilmestymässä. Kirjansa myyntiä edistääkseen tuollainen tieto olisi ajankohtaan sopiva.
Lähteet:
Roswellin tapaus
Lasse Ahonen & Tapio Äyräväinen: Uforaportti 4. Suomen Ufotutkijat r.y, 1997
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.